Vooruit lopen. Zo is ons geleerd. En je hoeft niet de voorste te zijn. Vooruit gaan volstaat in de huidige maatschappij. Maar wie niet vooruit kan dan? Staan zij aan de rand van onze maatschappij. Op het punt te vallen. Een vraag die ik u niet voor niets wil voorleggen. Het heeft alles te maken met problemen willen zien om met oplossingen te kunnen komen.

We willen (als Nederland) doorwerken tot ruim 67 jaar. Dat is afgesproken. Maar dat geeft ook de plicht te zorgen. Te zorgen voor een ieder die even niet vooruit kan. Een ieder die zijn passen moet tellen. Enkele weken, maanden of misschien wel jaren. Dit kan bijvoorbeeld door ziekte komen. Misschien wel door toedoen van hard werken of een bedrijfsongeval. Maar daar ontbreekt het ineens aan elke vorm van staan voor een gezonde maatschappij. Waarin wij voor elkaar zorgen. Voor hen die hard werken. Die elke dag vroeg uit de veren zijn en vaak tot laat in de avond.

De passen tellen, sneller fit

In plaats van voor elkaar zorgen tellen wij de passen. En de eerste passen (zelfs in moeilijke periode), zet je altijd vooruit. En die zelfde passen beoordelen wij. Zo bent u sneller fit voor werk. En als u zorg verwacht, niet doen. Vooruit is vooruit. En dat zien we graag. Met trieste groet, werkend Nederland.

Want stel u de vraag aan uzelf of vooruitgang behaald kan worden. Dat is geheel afhankelijk van het tendens vanwaar deze bekeken mag worden. Spreek gerust een arbeidsdeskundige van het UWV die alledaags werk verricht. Maar zich door wetgeving en afbakening niet meer kan pretenderen als arbeidsdeskundige. Hij die geen invloed heeft op zaken die er toe doen. Omdat hij in een geheel opzicht afhankelijk is van de verzekeringsarts (die verzuimd goed werk te verrichten), waardoor het UWV zelf ziek blijkt.

Samenwerking, ver te zoeken

Ik heb het ten tijde van gesprekken benoemd. Een bakker kan zonder deeg zijn brood niet bakken, zonder het bijvullen van schappen kunnen kassiers niet afrekenen en zonder een objectief oordeel waarbij goed overleg tussen patiënt, behandelaars (specialisten) en de verzekeringsarts kan een arbeidsdeskundige medewerker zijn werk niet doen. Maar bij het UWV wel. Zonder dat de informatie klopt is oordelen mogelijk, kunnen gesprekken doorgaan en is het afronden mogelijk. Niet eens? Maak maar bezwaar! Zonde omdat er al wachttijden zijn. Zonde omdat het te eenvoudig is. Stel je eens voor dat de slager je verteld: morgen ziek? Maak maar bezwaar!

Er is niet voor niets een werkend systeem, maar helaas zonder de juiste mensen en mogelijkheden om een daadwerkelijk houdbaar advies te handhaven. Waarbij zaken als ziekte, wat vinden specialisten en wat kan het uwv ten alle tijden behoren samen te werken.

Als het de UWV verzekeringsarts betreft is het negeren van operatie en revalidatie advies de gewoonste zaak. Want daar word u niet beter van. Wat voelt als met hartproblemen op de gipskamer worden gelegd.